Unge med hjertefeil har behov for å prate om sykdommen

Unge med hjertefeil som deltok i gruppesamtaler satte pris på å få en arena hvor de kunne dele erfaringer, men flere syntes det var slitsomt å snakke om tunge temaer.

Det kom frem i masteroppgaveven til Josefine Bjørling, som er sykepleier med master i kroniske sykdommer. En artikkel med hovedfunnene fra oppgaven er nå publisert som fagartikkel i Sykepleien.

Artikkelen handler om unge voksne med medfødt hjertefeil sine erfaringer med gruppesamtaler. En av hovedbudskapene er at unge voksne med medfødt hjertefeil har behov for tid og rom til å snakke om sin hjertefeil.

Josefine intervjuet noen av dem som har deltatt i gruppesamtaler. De unge opplevde det som positivt å møte andre i samme situasjon, samtidig som det kunne være krevende å åpne seg for andre.

Som kjent kan de fleste misdannelsene i hjertet korrigeres med kirurgi, men det kan være nødvendig med flere operasjoner, medisinsk behandling og sykehusopphold gjennom livet. Angst, depresjon og problemer med å håndtere sykdommen er utbredt, og personer med medfødt hjertefeil kan derfor ha behov for tverrfaglig og livslang oppfølging. Resultater fra nasjonale undersøkelser har vist at unge voksne med medfødt hjertefeil ønsker at helsepersonell snakker mer med dem om hvordan det er å leve med kronisk sykdom. De har et behov for å bli lyttet til, sett og trodd, skriver Josefine i artikkelen.

Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) har arrangert gruppesamtaler for unge voksne med medfødt hjertefeil siden 2017. Gruppesamtalene baserer seg på lærings- og mestringstilbudet Helt sjef! Gruppene har vært gjennomført som helge- eller kveldssamlinger og er ledet av en gestaltterapeut og to medledere som også fungerer som brukerrepresentanter.

Artikkelen bygger på resultater fra et masterprosjekt i klinisk sykepleie.

Les hele fagartikkelen i Sykepleien.

Foto: Thomas Stavø Johnstone


Josefine Bjørling er tilknyttet VMH som en del av vårt kommunikasjonsteam med ansvar for VMHs Instagram-konto.

Skroll til toppen