Tips for smarte valg

Hvem er du og hva motiveres du av? Mange står ved et veiskille og synes det er vanskelig å velge riktig studium. Hva er det som er riktig for deg når du skal velge?

Invester litt tid til forarbeid og finn ut hvilke studie er riktig for deg – ta smarte valg. Her er noen tips i forhold til hvordan du kan velge hvilke studier som passer best for deg.

Hvem er jeg?
Gjør en refleksjon på hvem du er som person, hvilke realkompetanse har du. Vi har alle personlige egenskaper som passer inn i et studie. Å finne realkompetanse kan være litt vanskelig; noen av oss er ikke flinke til å skryte av oss selv og har ikke listen over våre personlige egenskaper. Et råd er å be noen i ditt nettverk beskrive deg som person. Passer disse beskrivelsene med din egen oppfatning om hvem du er? Noen eksempler på personlige egenskaper kan være lojal, utadvendt, omtenksom, strukturert, målrettet, stor gjennomføringsevne, spontan, intuitiv, detaljert, løsningsorientert etc.

Du kan også ta noen personlighetsbeskrivelser, for å få litt innspill på dine preferanser, samtidig se om den stemmer overens med dine egne tanker. Vær oppmerksom på at det er ikke alltid personlighetsbeskrivelsene stemmer overens med din egen oppfatning av deg selv. Her er det viktig å tenke ut fra hva du selv mener – det er du selv som vet best og hva du preferer på.

Hva motiveres du av?
Finn deretter ut hva du liker å gjøre, hva interesserer og motiverer deg. Er du glad i mennesker, liker du å gjøre mange ting samtidig contra fokusere på en ting av gangen, utforske kreativiteten din, liker å gå i detaljer, liker systematikk, eller liker du statistikk og teorier.

Ved å finne ut hva som motiverer deg, sammen med beskrivelsen av hvem du er som person, vil du få et bilde over hva som passer best for deg. Vi alle er unike på hver vår måte og derfor også passer vi inn på ulike steder. Finner vi et studium eller jobb som er nærliggende vår motivasjon og våre personlige egenskaper, vil sannsynligheten for at vi trivselen også være tilstedet.

Finn ditt studium
Dine egenskaper, sammen med motivasjonsfaktorene dine, gir en bevisstgjøring i forhold til hvilke studieområder du ønsker.

Et eksempel kan være:

Personlige egenskaper
– Får energi av mennesker og ting
– Løsningsorientert
– Strukturert
– Intuitiv
– Kreativ
– Hjelpsom
– Omsorgsfull

Hva liker du
– Å hjelpe mennesker
– Være i et godt miljø
– Gå turer, være ut i friluft
– Ha god struktur
– Å planlegge prosjekter

Område for studier/yrke
– Lærer
– Sykepleier
– Trener
– Barne- og ungdomsmedarbeider

Ta forbehold at modellen er kun et eksempel, da det finnes flere egenskaper, motivasjonsfaktorer som stemmer overens med studier/yrkesområder.

Kompetansekrav
Når du har funnet ut hva du ønsker å studere eller jobbe med, gjør en research på hva som kreves av kompetanse. Har du det som trengs for å søke på det studiet du ønsker, eller trenger du mer kompetanse, I så fall hva slags? Dette gjelder også jobbvalg; finn ut hvilke kompetanse som trengs for at du kan søke på ditt ønskede jobb.

For deg som søker på studier: Søknadsfristen er alltid 15. april.
Det finnes også noen unntak i forhold til oppdakskrav på enkelte studier, ta kontakt med studieveileder eller samordna opptak.

Lykke til!

Av Nina Solheim, tidligere norsk taekwondoutøver som fikk sølv i OL i Bejing i 2008. Solheim jobber som prosjektleder og konsulent innen karrièreveiledning i Podium AS/Smart Karriere.