– Takykardi er ingen grunn til å ikke vaksinere seg

Årets Farmer-vinner Daniel Godø har ikke tatt koronavaksine fordi han har takykardi.
– Hjerterytmeforstyrrelser er ingen grunn til ikke å vaksinere seg, slår Kari Anne Pedersen, styreleder i Voksne med medfødt hjertefeil, fast. Hun får støtte fra hjertemedisinsk avdeling ved Rikshospitalet.

Farmen-vinner Godø forteller om vaksinevalget sitt til Se og Hør. Han forteller til underholdningsmediet at han har hjerteproblemer, nærmere bestemt takykardi, som gjør at han «ikke ønsker å vaksinere seg mot koronaviruset inntil videre», og at valget er gjort etter råd fra legen hans.

FIKK RÅD FRA LEGE

Kari Anne Pedersen, styreleder i VMH

Takykardi betyr hurtig puls – det vil si mer enn 100 slag per minutt. Hjertearytmier kan forekomme ved feilfunksjon i enhver del av hjertets elektriske system. Ifølge Norsk Helseinformatikk, Nhi.no, er takykardi den vanligste rytmeforstyrrelsen i hjertet.

Takykardi kan oppstå av mange grunner, som fysiske anstrengelser, psykiske påkjenninger, feber, blødning, hjertesykdom og forgiftning (Store medisinske leksikon).

– Så vidt meg bekjent er det ingen medisinske grunner til at pasienter med takykardi ikke skal vaksineres. Veldig få mennesker blir frarådet vaksine av medisinske grunner, sier Pedersen.

Farmer-vinner Godø beskriver i Se og Hør-artikkelen sin takykardi som at han har «et litt sårbart hjerte», og at han kan få kraftig og høy puls helt plutselig, og den eneste måten å roe det ned på er å sove.

– Det er ingen sykdom, men det er en tilstand der hjertet mitt plutselig løper løpsk, og derfor vil jeg ikke ha vaksine, forteller han til Se & Hør. Han sier han er anbefalt av sin lege å ikke ta vaksinen, og at han er redd for eventuelle bivirkninger.

UKJENT FOR HJERTEEKSPERTER

Ola Gjesdal, Rikshospitalet.

– Det er veldig overraskende at en lege har anbefalt Godø å ikke vaksinere seg mot korona på grunn av takykardi. Vi har aldri hørt om at dette skal være en grunn for ikke å vaksinere seg, sier Kari Anne Pedersen. Hun får støtte av Njord Nordstrand, overlege ved Kardiologisk intensiv- og overvåking ved Rikshospitalet.

– Hjertesykdom er ikke en kontraindikasjon mot vaksine. Det er en indikasjon for vaksine, sier Nordstrand.

Overlege Ola Gjesdal, som er spesialist på pasientgruppen voksne med medfødt hjertefeil, understreker også at takykardi ikke er en kontraindikasjon mot vaksine.

– De eneste som ikke skal vaksineres er de med allergier mot stoffer i vaksinen. De svært skrøpelige samt de som fikk myokarditt etter forrige vaksine skal også utøve forsiktighet, og bør diskutere det med fastlegen sin først, sier Gjesdal.

KAN SKAPE FRYKT

Per midten av desember 2021 har 8 prosent av Norges voksne befolkning fremdeles ikke tatt en eneste koronavaksine. Det utgjør ifølge Dagbladet 339 000 mennesker. 30 000 av disse har gjennomgått koronasykdom, og har dermed likevel en viss beskyttelse mot alvorlig forløp.

FHI-overlege Preben Aavitsland sier til TV2 at veldig få, maksimum 10 prosent av den voksne, uvaksinerte befolkningen, ikke bør ta vaksinen av medisinske grunner.

– Det er utrolig mange i Norge med takykardi. Jeg frykter at artikler som den som er publisert av Se og Hør skape frykt – helt unødvendig – blant de som nå har én, to eller tre doser innabords. I tillegg er jeg redd for at noen kan bruke tilstanden som unnskyldning for ikke å ta vaksine, sier Kari Anne Pedersen.

KRITISERER SE OG HØR

Se og Hør publiserte denne saken 14. desember.

Voksne med medfødt hjertefeil (VMH) er en interesseorganisasjon for alle over 18 år med medfødt, tidlig ervervet eller genetisk hjertefeil. Mange av dem har hjerterytmeforstyrrelser som en del av grunndiagnosen sin, eller har fått det som en konsekvens av hjerteoperasjoner og andre inngrep. For de fleste Guch-pasienter (voksne med medfødt hjertefeil) handler det om arrvev og anatomiske forandringer grunner hjertesvikt.

Kari Anne Pedersen oppfordrer sterkt alle uvaksinerte til å vaksinere seg.

– Ta en ny prat med legen din dersom du tidligere har forstått det slik at du ikke kan eller bør ta vaksinen. Det har skjedd mye med tanke på forskning og erfaring rundt vaksinene siden de ble introdusert, oppfordrer Pedersen.

– Jeg reagerer også på at Se & Hør ukritisk publiserer en slik artikkel i en tid hvor sykehusene fylles opp av uvaksinerte Covid-pasienter og koronasmitten er rekordhøy. Jeg mener det er uansvarlig, legger Kari Anne Pedersen til. VMH har kontaktet Se og Hørs journalist om denne saken, men ikke fått svar.

Av: Marit Haugdahl