Russ med hjertefeil

Hvordan er det å være russ når man har hjertefeil? Vi spurte Marit, russ av året.

Av Marit Kristine Austerslått, avgangselev ved Charlottenlund Vgs. i Trondheim, dramalinjen.

Det å være russ er gøy!

Noen sene kvelder og litt for tidlige morgener hører med. Så noen ganger kan det bli veldig slitsomt å komme seg ut døra dagen derpå. Da er det fint at ingen klandrer deg for å gå i samme bukse hver dag – det er bare å finne en hettegenser eller t-skjorte og du er klar til å springe til bussen.

Det beste med russetiden?

Det gøyeste med russetiden er jo de store festene ute eller i telt hvor man møter på folk fra hele byen. Om det så er gamle klassekamerater eller folk man ikke har sett på lenge. Det er gøy å finne ut hva andre folk man ikke snakker med til vanlig har gjort de siste årene eller hva de skal framover.

Selv om det er veldig gøy å møte på folk jeg kjenner, er det minst like gøy å møte på folk man ikke kjenner som man har felles interesser med.

Jeg er en person som er veldig glad i Broadway-musikaler og natt til 1. mai møtte jeg på noen andre som også likte de samme musikalene. Jeg er en veldig utadvendt person, så det tar ikke så lang tid før jeg får i gang en samtale.

Hva er mest slitsomt med russetiden?

Det som har vært mest slitsomt er å dra ut på ukedagene og ikke komme hjem før kl. 02.00 eller senere, og stå opp kl. 07.00 samme dag. Jeg har mange venner som er ute lenger, men foreldrene mine er litt beskyttende og vil ikke at jeg skal dra for langt eller bli for lenge ute på hverdager. Som av og til er greit og noen ganger kjipt. Som når du må hjem mens du er midt i en samtale med noen og det fortsatt er mange du ikke har snakket med.

I dagliglivet kjenner jeg meg ikke så preget av hjertefeilen, egentlig. Men jeg kjenner at jeg ikke er skapt for å være ute hver kveld og stå opp tidlig om jeg skal klare og fokusere på skole.

Har du gjort spesielle tilpasninger på grunn av hjertefeilen?

Nei, men jeg har også dysleksi og ADD. Så jeg tar ADHD-medisin for å holde konsentrasjonen oppe på skoledager. På grunn av dette har jeg ofte med meg medisinen på skolen i tilfelle jeg ikke husker å ta den hjemme eller ikke klare å få den ned så tidlig på dagen.

Har du noen tips til kommende «hjertebarn»-russ?

Mitt triks er å alltid ha skolesekken klar dagen før. Ha en liten toalettmappe i sekken med deodorant, tannkrem og tannbørste, det sparer deg for mye tid hjemme.

Lag deg en god lunsj som du kan ha på skolen i russetiden. Om du blir bakfull er ikke tørt brød med ost særlig fristende.

Ha alltid en vannflaske i nærheten! Dette gjelder mest utefester hvor det ikke er så lett å få tak i vann.

Hva har du planer om å gjøre videre?

Jeg skal et år på Sunnmøre folkehøyskole, noe jeg gleder meg masse til. Vi skal blant annet på tur til Afrika og Israel/Palestina. Jeg gleder meg til å ta pause fra alle lekser og karakterstyr, og bare fokusere på å lære og bli mer kjent med andre og meg selv. Samt finne ut hva jeg vil gjøre med livet mitt!

Saken er hentet fra siste VMH-nytt.