Rekordoppslutning om psykisk helse-webinar

24.november var det duket for historiens første webinar i regi av Voksne med medfødt hjertefeil (VMH). «Livet er et usikkert prosjekt», var kveldens tema.

Foreningen har fått støtte fra Stiftelsen Dam til å avholde en serie webinarer med tema psykisk helse. Først ut var psykiater Ingvar Wilhelmsen, mest kjent for å ha etablert en egen hypokonderklinikk i Bergen. Han holdt foredraget «Livet er et usikkert prosjekt» via Zoom. Nesten 90 medlemmer hadde meldt seg på, og det gjør arrangementet til det klart mest populære i foreningens historie.

I gjennomsnitt fikk webinaret terningkast 5 fra de som svarte på den lille tilbakemeldingsundersøkelsen som kom opp da arrangementet var slutt.

– Jeg synes det gikk strålende, mye takket være det gode teamet i arrangørkomiteen. Vi tar alle gode tilbakemeldinger til oss, sier daglig leder Anne Giertsen i VMH.

– Vi vet at vi ikke kan favne og hjelpe alle, og synes det er svært gledelig med tilbakemeldingene som sier at dette faktisk var til hjelp for folk. Forhåpentligvis treffer de neste webinarene denne gruppen like godt, fortsetter Giertsen.

LES OGSÅ: NYTT ÅR, NYE WEBINARER

Noen mente det var for lite fokus på hjertesykdom, mens andre følte at det traff dem helt. Mange synes foredraget var morsomt, og nyttig for egen del, og at de fikk med seg noen verktøy de kan bruke videre.

Du kan ikke kontrollere livet, men du kan kontrollere tankene dine, er en av psykiater Ingvard Wilhelmsen mest berømte læresetninger. Det handler mye om holdninger, og ifølge Wilhelmsen kan alle bestemme seg for hvilken holdning de skal ha til ting. Når man først har bestemt seg for en holdning, handler alt om å leve deretter, og vise at man faktisk tror på det selv. Det kan være vanskelig, og det krever øvelse. Det vet alle som har forsøkt å stumpe røyken.

– Hvis målet er å ha mindre helseangst, må du velge å stole på det. En god holdning, kan være at du er frisk til det motsatte er bevist, foreslo Ingvard Wilhelmsen.

Da Covid-19 lammet landet vårt og verden i mars, ble de fleste litt engstelige. Alt var nytt med dette viruset.

– De som ikke var litt redde, burde gå i terapi, smilte psykiateren. Men at livet er usikkert, er ikke noe nytt.

– Livet er et usikkert prosjekt og det vil det alltid være. En pandemi er en kollektiv øvelse i å tåle usikkerhet. Dere lærte tidlig at livet er både usikkert og urettferdig, sa Ingvar Wilhelmsen til tilhørerne. Hvordan man takler denne usikkerheten handler også mye om holdninger, mener han.

– Det meste i livet kan vi ikke gjøre noe med, og det mener jeg faktisk. Men hvordan vår holdning er til livet – det kan vi gjøre noe med, sa psykiateren, som liker best å snakke om det vi kan gjøre noe med.

Men råd vil han helst ikke gi, fordi man sjelden vet best hva som er riktig for andre.

– Folk må velge holdningene sine selv. Du gjør det ikke for min eller noen andres skyld – men for din egen! Jeg anbefaler holdninger som er nyttige for deg, og som hjelper deg å nå målet ditt. Det er viktigere at den er nyttig enn at den er sant, sa han.

Han beskrev angst som en bekymring som går veldig langt, og ser ikke på angsten som noe ensidig negativt.

– Jeg liker godt angst! Det er en gudgitt gave å ha en hjerne som kan identifisere fare. Angsten er en venn i nøden, uten den hadde vi ikke overlevd som mennesker eller individer, slo han fast. Det er altså aldri noe mål å bli kvitt angsten helt.

– Men den bør være velplassert. Vi skal ha nytte i den.

Angst er følelser, og mange av følelsene våre har ikke helt rot i virkeligheten.

– Følelser kan du ikke stole på, og filteret mellom følelser og virkelighet, er holdningene våre. Det eneste unntaket er gleden. Den kan du stole på, mener Wilhelmsen. Derfor tar han selv gjerne gledene på forskudd.

– Slår den ikke til, har jeg i hvert fall hatt den gleden!

Flere lurte på hvordan man kan klare å stoppe katastrofetankene som kan føre til angstanfall. – Det er ikke galt å ha tanker i hodet. Men prøv å behandle katastrofetankene som en nabo du ikke liker. Han kan ringe på, men du trenger ikke åpne. Da tar han kanskje hintet etter hvert.

De «tenk om»-tankene kommer du ingen vei med, konstaterte Wilhelmsen, og ba folk øve på å ikke vie disse tankene for mye engasjement og oppmerksomhet.

Han understreket også at frykt for operasjon og angst relatert til traumatiske opplevelser i forbindelse med hjertefeil, er noe helt annet enn angst for innbilte sykdommer, slik hypokondere gjerne har.

– Jeg bagatelliserer ikke dette, understreket han.

Tekst: Marit Haugdahl

Bilde: Indremedisiner og psykiater Ingvard Wilhelmsen etablerte Norges eneste hypokonderklinikk i Bergen. Foto: Line Møller