Rallarvegen 2018
Siste helgen i august møttes 17 medlemmer av VMH på Haugastøl for å oppleve en del av Norge.
Hovedmålet for de fleste var å sykle Rallarvegen, men det var flere opplevelser som stod i kø. Noen valgte å overnatte på Haugastøl fra torsdag til fredag, atter andre valgte å møte opp på Haugastøl fredag formiddag.
Gruppen ble delt i to. En liten utbrytergjeng reiste rett til Finse med tog, der vi skulle ha tilholdssted for helgen, mens hovedfeltet syklet fra Haugastøl til Finse. Utbrytergjengen fikk møte guiden Terje, som hadde vokst opp i andre etasje på stasjonsbygningen, og kunne fortelle om Finse og utviklingen av Bergensbanen og Rallarvegen. Terje guidet også gjengen på en fjelltur til Jomfrunuten på 1531 moh. Her fikk man god utsikt over Hardangerjøkulen og Blåisen.
I hovedfeltet var man samlet som gruppe, og det ble tatt gode pauser med mat og snakking. Etter to mil var det en rastepause med vaffel. Turen gikk lettere enn fryktet, fortalte flere i etterkant, men det var en del oppoverbakker som var skikkelig bratte. Naturen var utrolig vakker, og når man ser både sol og blå himmel er det lite som kan slå norsk fjellnatur. Hele 2,8 mil ble gjennomført første dag. Gruppene møtte hverandre på Finsehytta på ettermiddagen, og da hadde været slått om til regn. De aller fleste var dryppende våte, men det hjalp å få på seg tørre, varme klær, innta en tre-retters middag og noe godt i glasset.
Lørdagen opprant med kun tre plussgrader. Etter en god og innholdsrik frokost, ble gruppen atter delt i to. En liten utbrytergruppe skulle oppleve å kjøre ribb på Sognefjorden. Hovedgruppen skulle sykle fra Finse til Flåm. Utbrytergruppens ribb stoppet på ulike steder langs hele fjorden og det ble fortalte lokale historier, også om selve fjorden. Selvsagt ble det snakket om de norske trolla og om Huldra som lokka menn inn i fjellet. Det ble også en tur inn i den flotte Nærøyfjorden som ligger på UNESCOs verdensarv-liste. Ribben gikk helt inn til Gudvangen, og det var veldig spesielt å være så tett på naturen og oppleve fjord og fjell på nært hold, helt magisk.
I hovedfeltet holdt gruppen seg noenlunde samlet til første stoppested, som var Finsenut. Her ble det inntatt vaffel, mens snøfillene begynte å dale ned. Snø gikk over til sludd, og så regn. Det ble et lite stopp på det høyeste punktet, Fagervatn,1343 moh. Naturen langs veien var storslått. Fjell og fossefall kom så nært på at man følte seg som en liten nål, i en nasjonalromantisk høystakk. Det ble større strekk i feltet til neste stoppested, som var Vatnahalsen hotell. Da var over tre mil tilbakelagt. Her var det flere som tok seg en lokal matbit og noe godt å drikke. Så tråkket vi på i de bratte svingene fra Vatnahalsen og ned til Flåm sentrum. Et par stykker var også såpass galne at de valgte å ta zipline ned de steile bakkene.
I utbrytergruppa var det et par stykker som valgte å oppsøke Ægir bryggeri for å smake på det lokale ølet. Alle mann alle møttes til slutt i Flåm sentrum, før vi sammen tok den spektakulære Flåmsbanen tilbake til Finse. For å toppe alt valgte noen isbadere å vise at de nettopp var det. Temperaturen ble ikke målt, men den var nok et ensifret tall.
Søndagen våknet man til atter en kald dag. Klokken 10 møttes VMH-gjengen i Rallarmuseet, der Kjell Magne tok oss med inn i historien bak Bergensbanen. På museet kunne man se filmsnutter, bilder og lese om det nitidige arbeidet med å få til Bergensbanen og Rallarvegen. Det var mange som fikk aha-opplevelser med tanke på hvorfor Bergensbanen så ofte er stengt om vinteren på den værharde strekningen. En lykkelig og trøtt gjeng tok toget tilbake til Haugastøl, hvor vi skiltes for hjemreise.
Tekst: Eirin Syversen Foto: Balder Aarø