Råd om sommer, sol og sykdom

De aller fleste med medfødt hjertefeil kan reise hvor de vil i verden uten å ofre hjertefeilen en tanke, men det gjelder ikke alle.

Hovedbudskapet til kardiolog Henrik Holmstrøm, Barnehjerteseksjonen ved Rikshospitalet, er at det meste er mulig med litt planlegging. Han tror de fleste kardiologer har den samme liberale holdningen.

– Men når man er helt nyoperert, i en ustabil fase av behandlingen eller hvis man har alvorlige rytmeforstyrrelser, tror jeg ingen ville tilrå utenlandsreiser, sier han.

Søk råd hos lege
Holmstrøm understreker at de aller fleste ikke behøver å ta noen hensyn til hjertefeilen, men han anbefaler de som er dypt blå (cyanotiske med oksygenmetning på under cirka 80 prosent), de som har hjertesvikt og de som har høyt blodtrykk i lungene (pulmonal hypertensjon) å nøye vurdere reisemål og reisemåter på forhånd.

– Disse kan også reise utenlands, men de må tenke seg litt om når de planlegger og helst rådføre seg med legen, sier Holmstrøm.

Han anbefaler personer som er dypt blå, har hjertesvikt eller høyt blodtrykk i lungene å sørge for trygghet i form av tilgjengelighet til utvidet førstehjelp. Det vil i praksis si at de bør sjekke at det finnes et godt sykehus i nærheten.

– De bør også unngå reisemål hvor det er fare for å pådra seg andre sykdommer, som for eksempel kjente “diarésteder” som har høy risiko for mage- og tarminfeksjoner. Personer med disse tilstandene, vil reagere mye kraftigere på uttørring enn andre. De trenger en oppfylt blodbane for å ha tilstrekkelig sirkulasjon i kroppen, og er avhengig av at de ikke mister hjertets fylling, forklarer han.

Det kan være dramatisk hvis disse får en infeksjon og man ikke klarer å holde væskevolumet oppe.

– Litt diaré får man alltids når man er ute og reiser, og da holder det om man sørger for å drikke litt ekstra. Problemet oppstår hvis man får større væsketap, som man ikke klarer å erstatte fortløpende, sier Holmstrøm.

Vestlig standard
– En ting er å finne ut om det er et sykehus i nærheten når man velger hvor man skal reise, men hvordan skal man vite om det er et godt sykehus?

– Vi snakker om vestlig standard, og de fleste sykehus av litt størrelse i Europa har bra standard, men det finnes unntak – og det kan finnes meget kompetente sykehus på de mest uventede steder i verden. Man bør snakke med turoperatør og kanskje forsikringsselskap for å finne ut mer.

Holmstrøm forteller en liten historie som viser at barnehjertefaglig kompetanse kan ha mange adresser.

Det dreide seg om en liten gutt som gikk på den blodfortynnende medisinen Marevan, og som skulle reise med familien sin til det lille ferieparadiset Sharm El Sheik i Sinai-ørkenen i Egypt. Rett før avreise viste plutselig guttens blodprøver skyhøye verdier. Det gir veldig stor blødningsrisiko. Foreldrene var i tvil. Kardiologen var i tvil, men det ble til at familien reiste.

– Jeg utstyrte dem med et brev og så for meg at jeg måtte jobbe mye den uken for å kunne følge dem opp. Men så viser det seg at det sykehuset ved Sharm El Sheik har god ekspertise. Jeg fikk en telefon fra en kardiologkollega der som straks skjønte problemstillingen og ordnet med oppfølging på stedet.

Tåler varmen
– Bør man få oversatt epikriser til engelsk og ta med seg når man reiser til utlandet?

– Det er ikke nødvendig og vi har heller ikke kapasitet til å skrive ut attester til alle som reiser ut. I helt spesielle tilfeller sender vi med et skriv, men vårt råd er alltid å sørge for at sykehuset i utlandet tar kontakt med oss. Vi har alltid en vaktmobil med oss. Man kan eventuelt sørge for å kjenne til den engelske betegnelsen på diagnosen, og kanskje kunne noen engelske ord knyttet til dette med hjertefeilen. En oversatt epikrise vil ha begrenset nytte, og kan i verste fall medføre at legene lar være å ringe oss. Det absolutt viktigste hvis noe skjer, er at sykehuset i utlandet tar kontakt med oss, så det er lurt å ha med adresse og telefonnummer til sykehuset som har ansvar for deg.

– Hva med klimaet på feriestedet. Eldre hjertepasienter får ofte problemer i ekstrem varme?

– Barn tåler sterk varme bedre enn voksne og eldre. Varme kombinert med væsketap er ikke bra, men ellers stiller ikke hjertebarna noe annerledes enn andre barn. Men jeg forventer jo at hvis det er 40 varmegrader, holder foreldre barna sine unna solsteken enten de er hjertesyke eller hjertefriske, understreker han.

Holmtrøm er mer bekymret for at foreldre skal legge bånd på sitt barn uten grunn, enn at noen skulle ta unødige sjanser med sitt hjertesyke barn.

– Det er ytterst sjelden det skjer noe kritisk, jeg kan bare huske noen få enkelttilfeller der vi har blitt kontaktet om dramatiske episoder i utlandet. Man utsetter seg for risiko ved å reise, men man må huske at den er liten. Prisen for å ikke ta den risikoen er høy – å si nei til noe som er gøy og som alle gleder seg til.

Forsiktighet
– Personer som er sterkt cyanotiske, har hjertesvikt eller høyt blodtrykk i lungene bør ta de samme forsiktighetsreglene, men de fleste kan reise hvor de vil. Hvis disse pasientgruppene vurderer å fly, så kan man i dag få testet sin toleranse for flygning på Glittre. En slik test anbefales i tvilstilfeller. Vi har sendt mange “skjøre” pasienter ut i verden etter at vi fikk denne muligheten til å undersøke om de tåler å fly.

Holmstrøm mener både kardiologer og foreldre må være bevisst på hva de gjør når de skal gi råd om reising til hjertesyke barn og ungdommer.

– Skal vi be dem avstå fra alt som er gøy? Får vi sjelefred i rollen som veileder på den måten, undrer han.

Dropp dykking på dypet
Personer med medfødt hjertefeil skal ellers følge vanlige helseråd i forbindelse med reisen, som å sjekke om vannet i springen kan drikkes, spise skrellbar frukt og så videre. De bør også ta reisevaksiner og malariatabletter hvis det er nødvendig. Unntaket er hjertetransplanterte som ikke skal ha levende vaksiner. Personer med pacemaker bør være oppmerksomme på at noen sikkerhetskontroller har advarsler mot å passere med pacemaker. Da er det bare å blinke seg ut den kjekkeste kroppsvisitøren, som en ung kvinne med pacemaker, uttrykte det.

Når det gjelder aktiviteter som man forbinder med sol, sommer og ferie, er det fritt fram med det meste – aktivitet er bra! Men et generelt råd som omfatter alle som har gjennomgått en åpen hjerteoperasjon med åpning i brystkassen, er å droppe dykking. Snorkling er greit, men å bevege seg på dyp som krever fullt dykkerutstyr og oksygen, frarådes, i hvert fall hvis du har hjertefeil med restdefekt eller cyanose. Hvis du kan finne på noe annet spennende enn strikkhopping og fallskjermhopping er det også å foretrekke.

– Det generelle rådet om at alle som er hjerteoperert bør avstå fra akkurat disse aktivitetene er en noe diffus bekymring om arr som kan rakne. Har du en helt reparert hjertefeil er risikoen svært liten, men for andre kan slike påkjenninger for eksempel føre til at blodstrømmen snur og man kan få blodpropp og hjerneslag.

– Er det på grunn av det eksterne trykket mot kroppen eller på grunn av det kicket man får av opplevelsen?

– Vel, vi har aldri sagt nei til å ta en tur til Tusenfryd og du kan jo få den samme følelsen der, smiler Holmstrøm.

Saken er basert på en artikkel fra Hjertebarnet 2009, skrevet av Anette Bjerke