På Innsiden

Det har nå gått tre og en halv av fire uker på rehab på Gardermoen. Det er annerledes tider her med masse smitte av Covid-19 i på Østlandet. Derfor er vi nesten hermetisk lukket, og flere tuller med at de har kun en uke igjen av «soningen». De tre ukene har bestått for det meste av trening, hvile, spising, undervisning og en masse moro og det å være sosial. Det å kunne være sosial uten å bruke munnbind, har hjulpet flere med å senke skuldrene fra koronamaset utenfor.

Viktigheten med å være på et opphold er at en selvsagt kan møte andre i samme situasjon og dermed føle seg mindre alene om det å leve med hjertefeil. De som jobber her har en unik kompetanse på GUCH, og en merker at en blir tatt på alvor. Mye mer på alvor enn ellers. Her er et helhetlig team av både leger, sykepleiere, idrettspedagoger, ernæringsfysiologer, fysioterapeuter, psykolog, sosionom osv. som følger deg opp, og samarbeidet mellom instansene er som et godt smurt tannhjul.

Flere av deltakerne mener at et opphold gjør at en endelig har tid til å sette seg selv først, og ikke tenke på alle andre og alt en måtte, skulle, burde gjøre. Her kan man utfordre seg selv gjennom trening, for å teste hvor langt en egentlig kan røyne seg, og man får sjansen til å snakke om trening videre etter endt opphold. Man får være med på treningsformer en gjerne aldri har deltatt på før, og dermed oppleve at trening er mer mangfoldig enn man skulle tro. Det å sette fokus på kosthold er også viktig. Her får en mulighet til å lære å lage hjertevennlig mat, og man opplever hvor mye sunn mat man kan spise kontra usunn mat.

Sist, men ikke minst, får en lære om det å ha hjertefeil og hvordan takle livets opp- og nedturer, ved å dele tanker med andre. Undervisningen som blir lagt opp, ser blant annet på hvordan kropp og sinn jobber sammen. En lærer også om hjertefeil, kolesterol, blodtrykk, ICD, stressmestring, mat og mye mer.

Om jeg vil anbefale et slikt opphold? JA, uten tvil!

Av Eirin Syversen (nr. 2 fra høyre på bildet)

PS: Kommende rehabiliteringsopphold for GUCH-ere ved LHL-sykehuset Gardermoen er i uke 23 og uke 39 i 2021. Søknadsfrist en måned før inntaket. Mer informasjon og søknadsskjema finner du på vmh.no (søk på «rehabilitering») og på LHL sine hjemmesider.