Ny bok om livet med medfødt hjertefeil

Vår egen ire, David Toms, gir ut ny bok nå i september. «Pacemaker» er skrevet på David sitt morsmål, engelsk, og utgis av Banshee Press.

Pacemaker er beskrevet som en vakker, liten memoarbok som blant annet handler om turgåing og hjerter. Forlaget skriver om Pacemaker at den anerkjente poteten David Toms her konfronterer hva det vil si å leve livet mens han alltid må gå i takt med sin sjeldne hjertesykdom (transposisjon av de store arterier (TGA), red. anm.)

– Hvorfor har du skrevet boka?

– Tja, vanskelig spørsmål. Til å begynne med var planen å skrive en bok om naturen og gåturer og sanne ting. Men hjertefeil er jo en så stor del av hvem jeg er og hvordan jeg opplever ting — ikke minst gåturer og så videre — så det var nesten umulig å skrive om alt som handlet om å være aktiv uten å nevne utfordringene jeg har med hjertefeilen. Da jeg innså det, var det liksom et eureka-øyeblikk for meg: jeg kunne skrive om begge deler sammen og blande tankene om disse tingene som jeg før skilte fra hverandre. Og det virket, syns jeg!

– Hvor mye handler boken egentlig om det å ha hjertefeil? 

– Det handler en god del om hvordan det var for meg å leve med hjertefeil. Spesielt i den første delen er veldig mye om min erfaring som et barn og senere voksen med medfødt hjertefeil. Det innebærer alt fra minner om årlige kontroller til plagsomme følelser, og den omhandler både det gode og vonde med hjertefeil.

– Hva slags bok er dette?

– Det er en slags dagbok, eller mer nøyaktig er det litt som notater og nesten brev jeg har skrevet til meg selv, som jeg har lyst til å dele med andre folk der ute. Jeg tror det er en bok som kan gi håp til andre. Selv om det er min personlige historie, så er det mye jeg håper kan være gjenkjennelig for andre som leser den.

En som allerede har lest boken, Elaine Feeney, skriver:

«In Pacemaker, everything slows down. Time bends. You lose sight of where you are in the world as you feel your way through David Toms’ lens. This is beautiful, sparse prose – a memoir full of honesty. At times a painful and brutal tale on what it means for someone to make their imprint, the cost of a step, and how to set a new pace within their challenging world. But ultimately, it shows how important the heart is. A powerful book, I loved it.»

Boken kommer ut 15. september, og du kan forhåndsbestille ditt eksemplar her. Pacemaker koster 15 euro, og hvis du taster inn koden MADRA, skal du ikke se bort fra at du får gratis frakt!

David Toms bor i dag på Dokka, men er fra Waterford i Irland. Han har tidligere utgitt flere diktsamlinger, som Northly (Turas Press, 2019), Soma|Sema (Knives Forks and Spoons Press, 2011). Toms har også bidrar med kapitler og artikler i en rekke bøker, magasiner og tidsskrifter.

– Når kommer din første bok på norsk?

– Det får vi se om skjer, men man vet aldri!

Skrevet av: Marit Haugdahl