Mortens kamp i koronaen

Sommeren 2020 fikk Morten Anders Hansen (33) konstatert hjertesvikt. Det har gjort koronapandemien ekstra tung for tobarnsfaren fra Karmøy. Nå venter han bare på at det skal bli hans tur å få vaksine.

Morten Anders Hansen har ikke vært i jobb siden 23. oktober 2019, tidspunktet for første ablasjon. Han kom seg aldri etter inngrepet, og i fjor sommer fikk han konstatert hjertesvikt. I tillegg til å måtte forholde seg til stadig forverring i egen helse, har det siste året også vært en kamp for å unngå å bli smittet av korona – en kamp som mange voksne med medfødt hjertefeil nok vil kjenne seg igjen i.

Morten A. og datteren Edel.

– Går ut over døtrene

– Jeg vet ikke hvilke konsekvenser det kan få hvis jeg blir smittet. Det er veldig skummelt, sier Morten A. En ting er at en eventuell Covid-19-infeksjon kan gå hardt ut over ham selv. Enda verre er det at situasjonen det siste drøye året har gått ut over samboeren og de to døtrene.

– Det er ikke enkelt. Jeg kan ikke være med familie eller venner. Vi har prøvd å holde oss vekke fra store folkegrupper, og jeg har ikke kunnet gå i lekeparken med treåringen. Hun forstår jo ikke hvorfor, sukker 33-åringen. Datteren på 10, som bor i Sandnes, har han ikke sett på lenge – noe som betyr at de to søstrene heller ikke får sett hverandre. Morten A. og samboeren har også sett seg nødt til å holde datteren på tre mye borte fra barnehagen dette året.

Morten Anders ble kalt Morten Minstemann gjennom hele barndommen fordi han var så liten som baby.

Morten Minstemann

Morten A. ble født med VSD (ventrikkelseptumdefekt) nesten 10 uker før termindato. Da veide han kun 1400 gram, men han ble likevel operert første gang kun tre uker gammel.

– Så ble jeg plassert på fettrik diett for å gi meg bedre sjanser for å takle operasjon to, som kom i ni måneders alderen. Jeg ble kalt for Morten Minstemann til langt oppi ungdommen på grunn av min størrelse som baby, forteller Morten A.

Operasjonene gikk bra, og og Morten minstemann ble stor og merket lite eller ingenting til sin medfødte hjertefeil. Men sent i 20-årene begynte han å merke tiltagende problemer med arytmi.

Ablasjon og hjertesvikt

Høsten 2019 fikk han utført ablasjon på Haukeland sykehus. Han lå over seks timer på behandlingsbordet, og fikk to kraftige blodtrykksfall under selve prosedyren samt ett på oppvåkningen.

– Selve ablasjonen var mislykket og skadet hjerte nok til at jeg i januar 2021 måtte ha ny ablasjon. Den varte også seks timer, men siste Holter-registrering slo fast at den også var mislykket, forteller Morten A.

I denne perioden har han gått veldig opp i vekt, og i fjor sommer fikk han påvist hjertesvikt. Hjertesvikten er nå kategori 3 i den såkalte NYHA-klassifiseringen, som er den nest alvorligste graden.

– Jeg sliter med enkle ting som å skifte sengetøy og å gå i butikken og handle, spesielt hvis posene blir tunge. Dessverre går utviklingen nedover, sier han, som nå er satt på mange ulike medisiner i stadig høyere doser. Nå er planen å sette inn en pacemaker for å se om det kan hjelpe mot de mange ekstraslagene. Men legene er usikre på effekten, blant annet fordi han har blodårer som er anatomisk ukorrekte i og rundt hjertet. Det gjør det vanskelig å føre inn trådene til pacemakeren.

Takker hjertesvikt-teamet

– Hva gleder du deg mest til å gjøre når du er fullvaksinert?

– Å ikke vær så redd for butikken, lekeplasser og store folkemengder. Men aller mest å kunne ta mine to jenter ut uten å gå omveier om vi ser folk, sier pappaen til Vilje på 10 år og Edel på tre og et halvt.

Han trekker flere ganger frem sin kontakt på hjertesviktavdelingen, som han ikke får rost nok.

– Jeg måtte vente fra juni til november 2020 før jeg havnet i det norske hjertesviktregisteret og fikk timer på hjertesviktpoliklinikken. Men jeg har vært heldig etter at jeg kom inn der. Nå har jeg skiftet medisiner, og jeg opplever at de som jobber der, virkelig bryr seg, roser han.

En erfaring han har gjort seg, er at fastleger bør få mer makt til å bestille kontroller til pasientene sine.

– Jeg klagde fra desember 2019 til juni 2020 over at jeg ikke fikk tatt EKG, Holter, ultralyd eller noe etter første ablasjon, selv om jeg hadde mye smerter i brystet som strålte ned over venstre arm og opp i halsen på venstre side, forteller han.

Det var Haugesunds Avis som først fortalte Morten Anders Hansen historie. Han tok så kontakt med VMH.

– Jeg håper at min historie kan sette søkelyset på hvordan det har vært å være ung og hjertesyk gjennom denne pandemien. Det har vært en kamp!

Døtrene Vilje og Edel har ikke sett hverandre på lenge.