Morten maleren

– Det at jeg har fått være kreativ gjør at jeg har hold ut, sier kunstner Morten Markmanrud (51) fra Kongsberg. Traumer fra sykehusopphold i barndommen og rundt 15 inngrep har satt sine spor. Han har donert verket ”GUCH” til Foreningen voksne med medfødt hjertefeil.

– Alle må jo bidra med det de kan. Dette er min måte å bidra på, sier han stillferdig.
–Hva tenkte du på da du malte dette?
– Det er vanskelig å forklare med ord. Jeg vil gjerne la bildet tale for seg. Jeg synes det sier det meste, sier kunstneren.

Terapi
Morten Markmanrud har jobbet som grafisk designer og illustratør i nærmere 30 år, og drevet eget firma nesten like lenge. Men i fjor ga han seg. Nå er det malerier som gjelder.
– Malingen er ren terapi for meg. Da stenger jeg alt annet ute, og er nærmest i en transe, sier Markmanrud. Han liker best å male natur, fjell og mennesker. Inspirasjonen henter han gjerne fra bilder i sitt eget hode.
– Jeg har stor glede av å være kreativ, og kreativiteten har vært en viktig del av livet mitt. Det – og familien – har hjulpet meg igjennom mange tøffe perioder. Jeg er veldig takknemmelig for at jeg hadde litt talent, sier han.

Traumer største belastning
Morten Markmanrud er født med Fallots tetrade, men ble ikke operert før han var 11 år. – De ventet så lenge fordi de ikke visste helt hvordan de skulle gripe det an. I ettertid har jeg slitt med mye angst og traumer på grunn av opplevelsene på sykehuset i barndommen, sier kunstneren. Hans sykehusminner som barn likner lite på de som dagens unge voksne har vært gjennom. For 40 år siden fikk ikke foreldrene være med barna på sykehuset. Morten bodde alene på sykehuset i opptil to måneder. Han ble kamerat med de andre pasientene, men slett ikke alle kom tilbake fra operasjon.
– På den tiden var vi litt ”prøvekaniner» men legene gjorde nok så godt de kunne. Jeg er heldig som har fått vokse opp, jeg må nok ha hatt gode gener, konkluderer han. Senere har det blitt to nye, åpne hjerteoperasjoner, blodforgiftning og endokarditt, 10-12 pacemakeroperasjoner, og de siste årene har han hatt tiltagende hjertesvikt.
– Men mareritt, angst og traumer har plaget meg mer enn alt det med hjertet. Barn som fødes med medfødt hjertefeil i dag er heldige, fordi de blir operert når de er bitte små, og de slipper alt som jeg har måttet slite med. Jeg var 11 år og forsto veldig mye. Jeg ventet og ventet på kameratene mine som aldri kom tilbake, sier Morten Markmanrud stille.
– Så det har ikke akkurat gått på skinner. Men jeg vil ikke svartmale. Jeg har hatt et godt liv, og jeg har klart meg ganske bra, presiserer han med et smil.

Dårlig tid
–Hvordan er formen nå?
– Jeg merker stor forskjell på nå og 3-4 år tilbake. Det går greit i det daglige, men jeg er mye sliten, og har mye hodepine. Jeg har migrene 3-4 ganger i uka, og andre fysiske plager som er vanskelig å beskrive, sier han.
Morten Markmanrud bor sammen med kone og tre barn (det vil si: de eldste har flyttet hjemmefra) i nærheten av barndomshjemmet på Kongsberg. Han prøver å holde seg i så god form som mulig ved å sykle på ergometersykkel og gå turer. Han går til kontroll på Rikshospitalet to ganger per år, og synes det er like vanskelig hver gang.
– De har så dårlig tid, og jeg føler aldri at jeg får spurt om det jeg lurer på, sier han, en erfaring han nok deler med mange.
– Jeg er sårbar når jeg kommer på kontroll, for jeg har alle minnene. Det sier litt om minnene hos oss som var prøvekaniner, tror han.

Fremtiden er nærmere
Han vet at hjertesvikten ikke blir bedre og at hjertet har fått hard medfart på veien. Når han blir dårlig nok er hjertetransplantasjon eneste utvei.
– Hvordan er det å forholde seg til det?
– Vanskelig. Det er tøft å tenke på at jeg vil ha behov for transplantasjon. Jeg vet at det ikke vil skje med det første. Men jeg føler at fremtiden kommer stadig nærmere.
– Hva tenker du om fremtiden?
– Jeg tenker en del på den og på det med transplantasjon. Fremtiden er kommet mye nærmere. Jeg har alltid vært veldig aktiv, men skulle sikkert vært flinkere til å holde meg i form. …Det er dessuten en belastning å bli operert hver gang. Hjertet blir jo slitent, sier Morten Markmanrud.
Han er glad for at de «forsømte barna» som nå er godt voksne har fått en forening.
– Vi har på mange måter vært den glemte generasjonen innen medfødte hjertefeil. Jeg har savnet et kontaktnett med andre voksne hjertebarn, og håper foreningen kan bidra her. Blant annet burde være et forum på nettet, sier Markmanrud. (Når dette leses er de nye sidene til www.vmh.no ferdige – sjekk de ut og registrer deg på forumet i dag!)

Vil dele med flere
For drøyt 20 år siden hadde Morten Markmanrud et tre måneder langt opphold på Modum Bad hvor han blant annet fikk hjelp til å håndtere de mentale utfordringene rundt gjentatte operasjoner, traumer, mareritt og liknende. – Jeg brukte maleri i terapien. Det fungerte fint for meg. Da glemmer jeg tid og sted og alt. Jeg anbefaler alle å prøve. Dette er jo allment kjent, og Modum Mad er mercedesen når det gjelder denne typen behandling i Norge. Jeg fikk masse tid ute med fysisk trening og maling, sier han.
Nå som han har trappet ned firmaet, blir det naturlig nok mer tid til å male, og han har flere verker å ta med på utstillinger. I Kongsbergområdet er han ganske kjent. – Men jeg har aldri strebet etter anerkjennelse. Jeg synes bare det er moro hvis flere kan ta del i kunsten min og finne noe meningsfullt i den.

VMH med eget bilde
Morten Markmanrud har malt et bilde han har kalt ”GUCH” og donert det til Foreningen voksne med medfødt hjertefeil. Originalbildet henger på kontoret vårt, og planen er å ta i bruk motivet i forskjellige ting. I første omgang har vi trykket opp motivet på canvas i størrelsen 22×16 centimeter. Du kan få kjøpt bildet ved å ringe administrasjonen eller gå inn på eller sende en e-post til post@vmh.no. En utmerket gave som gir mening, et fantastisk motiv til egen vegg, og en flott måte å støtte Foreningen voksne med medfødt hjertefeil på! Vi benytter anledningen til å takke Morten for den fantastiske gaven!

Om kunstneren
Morten_Markmannrud

Morten Markmanrud (51) har jobbet frilans i 30 år med grafisk design/illustrasjoner. Han har det siste året trappet ned det lille firmaet sitt på grunn av helsen, og har viet tiden til å male. Markmannrud har en alvorlig medfødt hjertefeil. Kongsberg-kunstneren har nærmest fast utstilling i et av byens mest kjente gallerier. Se flere bilder og les mer om Markmannrud her: https://kunst.markmanrud.net/default.aspx

Artikkelen sto i Hjerterom i 2011.