Løp for organdonasjon

Medlemmer i VMH spilte en viktig rolle i markeringen av Stiftelsen Organdonasjon under «3 for alle», som ble arrangert av Oslo Maraton fredag kveld.

Løpet var en opptakt til selve BMW Oslo Maraton, som går av stabelen i dag, lørdag 17. september. 3 for alle er et mosjonsløp på tre kilometer der alle kan delta, også de med funksjonsnedsettelser. Løpet har også en egen rullestolklasse.

5 medlemmer av Voksne med medfødt hjertefeil (VMH) stilte til start i knallgrønne t-skjorter fra Stiftelsen Organdonasjon, for å gi oppmerksomhet til temaet organdonasjon.

Foto: Cathrine Kildal, Stiftelsen Organdonasjon

– Organdonasjon er et viktig tema for oss i VMH. Mange med alvorlige medfødt hjertefeil opplever å ha behov for et nytt hjerte eller andre organer for å overleve. Og det blir stadig flere, fordi nesten alle med de mest alvorlige hjertefeilene nå vokser opp og når voksen alder, sier styreleder Kari Anne Pedersen (bildet), som selv deltok i løpet. Kari Anne sitter også i styret i Stiftelsen Organdonasjon, og VMH er en av medlemsorganisasjonene som står bak stiftelsen.

– Jeg lurte på om jeg skulle orke å komme hit på en fredagskveld. Men så tenkte jeg på Joachim, som har ventet i over ett år på et nytt hjerte. I dag stilte jeg til start for Joachim, sier Marit Haugdahl, en annen av deltakerne.

I fjor ble det gjennomført 95 organdonasjoner fra avdød giver ved norske sykehus. Dette er det laveste tallet på ti år. 17. til 24. september markeres Donasjonsuka 2022. I år er fokuset på menneskene bak tallene. De som gir, de som får, og de som venter på et nytt liv. En av dem er Joachim Wallentin, som står på venteliste for et nytt hjerte.

 

Les mer om Joachim og donasjonsuka

 

VMH-erne Ann-Karin Gjertsen (t.h.), David Toms, Kar Anne Pedersen og Marit Haugdahl før start. De står sammen med Tehmina Dar (t.v.), som donerte en bit av leveren til sin lille nevø. Hun er med i høstens kampanje for Stiftelsen Organdonasjon. Foto: Cathrine Kildal.