Lær mer om medfødt hjertefeil og graviditet

Den nyeste episoden av podkasten Femihelse og siste utgave av VMH-nytt har begge medfødt hjertefeil og graviditet som tema.

Helene Svabø og Sigrun Stenseth, driver podkasten Femihelse på fritiden og jobber til daglig som kommunikasjonsrådgivere. De er opptatte av at kvinner skal kunne ta informerte valg rundt sine egne kropper. I podkasten tar de for seg kvinnehelse fra A-Å og stiller sine og lytternes spørsmål til en fagperson om et valgt tema.

I episoden som kom ut 11. oktober, er det medfødt hjertefeil og graviditet som er tema. VMHer Ive Haftorn Dybwik forteller om sine erfaringer med å gjennomgå en graviditet, mens kardiolog og overlege Mette Estensen snakker om pasientgruppen hjertesyke gravide og hvilket behandlingstilbud som finnes for dem. Det går blant annet frem at de aller fleste kvinner med en medfødt hjertefeil har mulighet til å bære frem et eller flere barn – og at det er god hjelp å få på veien. Podkasten gir også mye og god informasjon om medfødt hjertefeil generelt. Anbefales!

Lytt til Femihelse på Feimhelse her Apple her, Podtail her, Itunes her eller på Spotify.

I VMH-nytt nr 4-2021, som kom som en del av magasinet Hjertebarnet i september, er også graviditet og medfødt hjertefeil et sentralt tema. Her forteller jordmor Siri Kløve om behandlingstilbudet ved Nasjonal behandlingstjeneste for hjertesyke gravide ved OUS Rikshospitalet, og hun oppfordrer alle som vil vite mer eller få en vurdering av sin situasjon om å ta kontakt.

En som har benyttet seg av den nasjonale behandlingstjenesten, er Elen Kristvik, som gjennomgikk en risikograviditet for to år siden. Hun forteller åpent om sine erfaringer og om tryggheten de ga henne på sykehuset.

VMH-nytt nr. 4-2021 kan du laste ned her:

https://vmh.no/wp-content/uploads/2021/10/VMH-nytt-oktober-2021.pdf

 

VMH har også fått utarbeidet en brosjyre om svangerskap og medfødt hjertesykdom:

https://vmh.no/wp-content/uploads/2021/05/4_Svangerskap.pdf