Korona: Råd om poliklinikk og innleggelse

– Vi har innført omfattende tiltak på sykehusene for å ivareta sikkerheten til pasienter, og ansatte. Derfor skal du møte opp på sykehuset som avtalt, understreker Ola Gjesdal, GUCH-kardiolog ved OUS Rikshospitalet.

GUCH-avdelingen på Rikshospitalet har utarbeidet råd om poliklinikk og innleggelse. De følger under

LES MER: SAMLESIDE OM KORONA

Råd angående innleggelse eller time på GUCH-poliklinikken, Rikshospitalet

Oppdatert 18. mai 2020:

Det er viktig at man nå ikke er så bekymret for å oppsøke sykehus at man unngår å møte til nødvendig kontroll eller innleggelse. Ved Oslo universitetssykehus har man nå Grønn Beredskap, hvilket vil si at man har full drift, men fokus på faren for smitte. Det er derfor ikke lov å komme til sykehuset for planlagt kontroll dersom man har feber eller luftveissymptomer, og man får ikke ha med følge med mindre det er strengt nødvendig av helsemessige årsaker.

Dersom du blir akutt syk skal du ikke vente, kontakt lokal legevakt eller ring 113.

Alle sykehus og legevakter har gode rutiner for håndtering av pasienter som ikke har koronasmitte.

Du skal ikke møte direkte på sykehuset uten avtale.

Alle pasienter som kommer til kontroll må nå ha med seg brev som dokumenterer at de har en avtale. Utenfor sykehuset blir man spurt om man er i karantene, om man har vært i kontakt med koronasyke, og om man selv har symptomer som gir mistanke om koronasykdom. Det er ikke anledning for pårørende til å være med inn på sykehuset. Vi kan ved behov inkludere pårørende på telefon ved oppsummering på slutten av kontrollen.

Dersom du har poliklinisk time:

GUCH-enheten har fra begynnelsen av mai full drift på poliklinikken.  

Dersom du har lang reisevei (fly), vil det være mulig å gjøre årets kontroll ved ditt hjemstedssykehus. Da må du henvises dit av fastlegen. Vi har begrenset kapasitet til å utsette kontrolltimer.

Dersom du ønsker å snakke med GUCH-lege:

Vi har tilbud om telefonkonsultasjon, for avtale kan du ta kontakt. Det kan være en egenandel på dette, du vil da få beskjed på forhånd.

Dersom du har planlagt time til innleggelse:

Innleggelser for utredning går nå med normal drift. Kontakt eventuelt GUCH-enheten for å avtale det praktiske rundt innleggelsen, om du er i tvil.

Dersom du venter på operasjon:

Planlagte operasjoner går nå som normalt, men man må regne med noe utsettelse. Det er fremdeles trygt å gjennomføre operasjon. Det er dessverre fremdeles ikke tillatt med besøk av pårørende på sykehuset, dette gjelder hele oppholdet. Kirurgen ringer alltid til pårørende etter operasjon.

Medisiner:

Det er mange rykter som spres på internett. Det er klare anbefalinger fra alle fagmiljøer om at man bør fortsette med medisinene sine som tidligere.

Kontaktinformasjon:

Ved behov kan du sende epost til: guch@rikshospitalet.no. Vi ringer deg tilbake.

Det kan gå en dag eller mer før vi rekker å svare. For akutt sykdom, se over. I påsken har vi redusert bemanning, slik at svar kan ta enda lenger tid, sannsynligvis vil man ikke få svar før etter helligdagene. Man vil motta automatisk svar på epost, hvor det fremgår når vi er tilbake.

FOTO: Istockphoto, Samara Heisz