– Jeg har kommet hjem

Det første Karin Elisabet Bjørnødegård tenkte da hun fikk vite at hun hadde en medfødt hjertefeil, var «dette klarer jeg ikke alene!». På nettet fant hun Voksne med medfødt hjertefeil. – Jeg føler at jeg har kommet hjem, sier hun.

– Jeg føler meg så inkludert, og er blitt så godt tatt imot. Jeg føler virkelig at jeg har kommet til riktig sted, sier Karin Elisabet om foreningen.

For et drøyt år siden, i en alder av 60 år, fikk Karin Elisabet vite at det ikke var et nytt hjerteinfarkt som gjorde at hun svimte av i butikken. Hun hadde en medfødt hjertefeil som ikke var blitt oppdaget tidligere.

– Jeg fikk infarkt da jeg var 44, og da fikk jeg lite oppfølging. Resultatet ble mye unødvendig angst og depresjoner. Da jeg besvimte i butikken, trodde jeg det var et nytt infarkt, men de fant ingen tette årer, forteller Karin Elisabet. Hun har fått påvist bicuspid klaff med aortastenose (innsnevring av aortaklaffen). Hun trenger operasjon, men vet foreløpig ikke når det blir.

Karin Elisabet ville ikke gjøre samme feilen to ganger, og har nå sørget for god oppfølging.

Hun dro på et fire ukers opphold på Feiringklinikken, og det «gjorde en kjempeforskjell». Så meldte hun seg inn i VMH, og har deltatt på flere kurs, samlinger og sosiale aktiviteter dette året. Siste helgen i november var hun med på Likemannssamlingen sammen med et tredvetalls andre medlemmer. Flere av dem hadde, som henne, fått påvist en medfødt hjertefeil i godt voksen alder.

– Den helgen ble det mange sterke og gode opplevelser. Det var tårer og latter, gjenkjennelse og fellesskap. Jeg har fått så mange kontakter som blir viktige å ha når jeg skal opereres. I tillegg har jeg fått masse faglig påfyll, sier Karin Elisabet. Selv om hun er ganske ny i VMH-sammenheng, føler hun at hun allerede har hatt mye glede av medlemskapet. Hun kjenner godt til likepersonsarbeid gjennom en annen kronisk sykdom.
– Der har jeg lært at det er viktig at vi bidrar når vi kjenner at vi kan!

– Jeg skvatt nesten da jeg fant foreningen på nett. Voksne med medfødt hjertefeil – det er jo meg! Og ikke ante jeg at det er så mange av oss. Jeg har jo hørt om hjertesyke barn, men ante ikke at det var en forening for meg også, sier Karin Elisabet.

– Til alle der ute som er over 18 år og vet at dere har en medfødt hjertefeil: Ikke nøl – meld dere inn i VMH. Ta kontakt, og dere vil oppleve det samme som meg, og ikke minst spare dere for masse unødvendig lidelse. Det å ha dette fellesskapet, noen å ringe til når det røyner på – det er kjempeviktig!
Karin Elisabet er opprinnelig svensk, men har bodd i Norge i 40 år. Hun er hjelpepleier og har jobbet mye i psykiatrien. Det har hun lært mye av. – Jeg har også forstått at det er viktig at jeg inkluderer meg selv. For hvis du ikke viser at du er her, kan du ikke forvente å få hjelp. Jeg har også lært å tørre å be om hjelp når jeg trenger det. Etter at jeg hadde hjerteinfarktet, var jeg ikke flink til å be om hjelp. Det kostet meg dyrt. Jeg vet nå at hvis du ber om hjelp, så får du det.

KarinElisabet_Froydis_nett
Karin Elisabet (61) og Frøydis Løvberg Lien (22) var eldste og yngste deltaker under Likepersonssamlingen i november.

Saken er hentet fra Hjerterom nr 1/2016, som du finner her.