Halvparten bruker hjertemedisin feil

På VG+ kan du lese om Lene Nygård, som er en av mange hundre tusen norske hjertepasienter som har brukt medisinene sine feil.
Ny forskning viser at halvparten av hjertepasientene bruker medisinene sine feil. Lene, som har medfødt hjertefeil, var en av dem. Samtidig som hun skulle holde styr på alle de nye pillene sine, slet hun med depresjon som bivirkning.
Nå skal den nye apotek-tjenesten Medisinstart gi pasientene veiledning.

Mange hjertepasienter har erfart at en åpen hjerteoperasjon med hjerte-lungemaskin er en påkjenning for hjernen. Lene opplevde glemsomhet den første tiden etter operasjonen. I tillegg måtte hun en tid bruker flere typer medikamenter, og dosen av den medisinen hun lenge hadde brukt, ble endret.

– Jeg var ikke meg selv i hodet på godt over et halvt år. Jeg var veldig svimmel. Det ble mye å huske på, og det hadde vært en stor fordel og hatt flere å spørre om medisinbruken, sier Lene (bildet) til VG.

Totalt får om lag 1,1 million nordmenn behandling med legemidler for å forebygge eller behandle hjerte- og karsykdom, viser tall fra Folkehelserapporten 2018.

Ifølge en referanseartikkel som oppsummerer funnene fra over 100 forskningsrapporter, er det så mange som halvparten av pasientene som ikke tar medisinene som foreskrevet.

Les hele saken (NB: krever innlogging på VG+)