Frøydis opereres i «På liv og død»

I mandagens episode av «På liv og død» kan du bli med da hjertesyke Frøydis Løvberg Lien (21) gjennomgikk sin første hjerteoperasjon på Rikshospitalet i fjor høst.

IMG_3709

Frøydis er født med bicuspid aortaklaff (det normale er tricuspid), som betyr at klaffen er to-delt i stedet for tre-delt. Det fører gjerne til aortastenose (innsnevring av klaffen mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåren). Frøydis var tidligere ikke hjerteoperert før hun i september i fjor hadde åpen hjerteoperasjon med TV Norges filmteam på slep.

TV-teamet som gamle kjente

– Den første timen med TV–teamet var den rareste. Så ble jeg liksom litt vant til at de skulle være med på alt, men jeg heiv dem ut når jeg tok røntgen og ekg, forteller Frøydis,

– Etter en liten stund føltes det som jeg hadde kjent dem i lang tid, De var så gode og snille, skikkelige herlige. Tonen blei veldig lett etter hvert. Når de kom igjen på operasjonsdagen, var det nesten så jeg hoppa ut av senga og ga dem en klem, for jeg var så glad for å se dem. Vi tulla masse, og det hjalp så klart når nervene satte litt inn den morgenen, forteller hun.

Frøydis har sett episoden der hun selv medvirker mange ganger allerede.

– I starten var det veldig rart. Når jeg så det forrige helg satt jeg mest å lo, faktisk. Det er ganske utrolig hva man sier i sånn «valium-rus». Det blir rart når andre skal se det, men jeg syns det er helt greit også, sier Frøydis.

 – Har fått et nytt liv

Hun hadde tatt en pause i sykepleierutdanningen sin fordi hun hele tiden var så sliten. Etter jul i år startet hun opp med studiene igjen, og føler seg piggere enn noen gang. Hun er snart ferdig med 8 ukers praksis.

– Formen nå er mye bedre enn den var før operasjonen. Jeg har fått et nytt liv. Jeg orker å gå trapper. Var superstolt når jeg gikk fra 4. til 9. etasje på Drammen Sykehus her tidligere i uka, før kunne jeg bare glemme å gå opp i 2. Målet er å gå opp Vikersundbakken igjen før sommeren, sier Frøydis.

Hun merker også at hun orker mer etter jobb, mens hun før sovnet med en gang hun kom hjem. Hun kvier seg heller ikke for å gå turer lenger, fordi hun ikke er kjempesliten etterpå.

Rakk ikke å grue seg

SAMSUNG DIGITAL CAMERA– De fleste synes operasjon er veldig skummelt. Grudde du deg meg mye?

– Jeg rakk egentlig aldri å grue meg så mye. Jeg gjorde så mye, som å reise på turer og «hoppe» i Holmenkollen i zip-line, hvor du hopper i en wire toppen av Holmenkollen til bunnen. Jeg gjorde det for å ikke å få for mye tanker, for jeg har veldig lett for å fokusere på det negative om jeg først begynner, forteller Frøydis

Hun fikk god hjelp i å delta på landsstyremøte i VMH helgen før hun skulle opereres.

– Da fikk jeg være med folk som hadde vært igjennom mye av det samme og kunne gi meg mange tips og fortelle om egne erfaringer. Det beroliget meg mye. Jeg tror kanskje jeg ikke helt jeg har skjønt hvor stort det er, det jeg har vært i gjennom, og heller ikke hvor mange som kommer til å se at jeg ligger der på operasjonsbordet og sånt…

Programmet ser du på TV Norge mandag 23. februar klokken 20.30

Sist uke var Frøydis Løvberg Lien på femmåneders kontroll etter operasjonen. Det gikk fint, selv om legen ikke var helt fornøyd, fordi klaffen var blitt trangere igjen enn de hadde håpet på. Men hun skal ikke på ny kontroll før om et år.