«Følelsen av å komme i mål, var magisk!»

Josefine Bjørling er hjerteoperert tre ganger, men klarte i helgen å gjennomføre 10 km under Oslo Maraton. Vi er kjempeimponerte.

Les hele fortellingen hennes her:

«I går fullførte jeg løpet 10 for Grete i Oslo Maraton på tiden 1 time og 36 minutter. Jeg er utrolig stolt!!

Jeg er en jente på 21 år, som går 3. året på sykepleiestudiet i Fredrikstad. Jeg har medfødt hjertefeil og har hatt åpen hjerteoperasjon 3 ganger. Første operasjon var da jeg var 3 måneder (med en sentral, direkte anastomose), deretter 3 år (med anleggelse av Glenn anastomose av vena cava superior til høyre aterie pulmoaris og forbindelse fra høyre ventrikkel til venstre arterie pulmonalis, patch i VSD og sutur av ASV) og sist da jeg var 10 år (med anleggelse av en Contegra conduit fra høyre ventrikkel til arteria pilmonalis).
Jeg forstår ikke så mye av dette selv, men er blitt fortalt at jeg er delvis fontan-operert og har satt inn en kalve-klaff fra høyre hjertekammer til lungene. I tillegg har jeg satt inn en stent for å åpne en blodåre.

Fra jeg var liten, og fram til slutten av ungdomsskolen, var jeg ikke i noe særlig god form. Jeg hadde en elektrisk rullestol som jeg brukte på skoleturer og gå-turer. Jeg hadde også en elektrisk sykkel som jeg brukte når jeg var ute med venner. Alle disse hjelpemidlene var veldig fine å ha, og jeg hadde mye glede av disse! Men jeg var veldig sliten, og orket ikke å gå langt. Jeg ble fort blå på leppene og neglene, og hvis jeg presset meg for hardt, ble jeg kvalm og ofte kastet opp.

I 2008 dro jeg på mitt første trening/behandlingsopphold på Geilomo barnesykehus. Jeg har hatt totalt 7 opphold der, 3 opphold i løpet av ungdomsskolen på 4-6 uker, og 4 ungdomsopphold på en uke hver. Geilomo har vært utrolig viktig for meg! Geilomo hjalp meg å komme i gang med treningen, og ga meg stor mestringsfølelse. Vi var på skiturer, skogturer, fjellturer og sto masse slalom. Jeg fikk også prøve aktiviteter som rafting og klarting. For ikke å glemme de flotte folkene som jobbet der, og at man får mange venner som er i samme situasjon. Jeg fikk testet mine grenser på et trygt sted, noe som ga meg trygghet til å fortsette med treningen hjemme!

Jeg så tydelig at formen min ble bedre, og sa farvel til både elektrisk rullestol og elektrisk sykkel. Jeg kunne endelig bli med vennene mine på lengre turer, og synes trappene på skolen ble et mindre problem. Etter en kontroll hos hjertelegen med aktivitets-EKG, og med hjelp av en flott fysioterapeut, ble drømmen om å delta i et maraton endelig realistisk. Jeg synes styrketrening er en fin treningsmåte, fordi der setter ikke pusten en stopper for meg like fort. Jogging har lenge vært den tyngste treningsmåten. Det er fordi der kommer det så tydelig fram hvordan formen min er! Jeg veksler mye mellom å gå og jogge, men har alltid som mål å jogge noe av turen. Følelsen av å jogge, er magisk! Da føler jeg at jeg kan klare alt.

Jeg meldte meg på Oslo maraton gratis, etter å ha lest om dette i Hjertebarnet og på nettsiden VMH.no. Da fikk jeg starte i pulje 1, noe som var veldig moro! Jeg var redd for å komme veldig langt bak om jeg skulle melde meg på pulje 6, som jeg måtte ha gjort om jeg meldte meg på selv. Når jeg startet i pulje 1, fikk jeg et forsprang. Jeg vekslet mellom å gå og å jogge, og klarte å fullføre uten en eneste pause. Dette var en stor seier for meg. Følelsen av å komme i mål, var magisk!

Jeg ønsker å kunne motivere andre som har hjertefeil, om å melde seg på neste gang! Selvom man har en hjertefeil, så kan man likevel få til det man har lyst til! Jeg sier ikke at det er lett, men det er absolutt verdt det!»

12026672_10204950568422513_1643194929_n 12029176_10153144650482143_240794477_n 12047663_10153144763307143_533458899_n