Fjernet arvelig hjertesykdom med genredigering

I tidsskriftet Nature forteller forskere om hvordan de fjernet arvelig hjertesykdom med genredigering.

Sykdommen hypertrofisk kardiomyopati gjør at hjertemuskelen blir forstørret. I verste fall kan det føre til plutselig og uventet død hos unge mennesker. Sykdommen er svært arvelig, hvis en av foreldrene dine lever med den er det femti prosent risiko for at du får den.

I dette forsøket brukte de amerikanske forskerne embryoer som var skapt ved hjelp av kunstig befruktning med sæd fra menn som hadde denne hjertesykdommen. Ingen av de befruktede eggene fikk bli mer enn tre dager gamle.

Forskerne klarte å fjerne en genfeil fra 42 av 58 embryoer ved å starte  genendringen samtidig som egget ble befruktet. I tidligere forsøk har prosessen blitt satt i gang senere, og resultatene har vært dårligere.

Det er store etiske problemstillinger knyttet til å endre på arvestoffet. Denne teknologien, som kalles CRISPR, åpner for å gjøre store endringer på en relativt billig og effektiv måte. I teorien kan CRISPR brukes for å gjøre endringer som er rent kosmetiske, som å sikre at barn får blondt hår eller grønne øyne. Det gjør at noen frykter at foreldre vil be om endringer som gir barna deres best mulig intelligens eller fysiske evner.

De amerikanske forskerne som fjernet arvelig hjertesykdom fra menneskeembryoer mener at det fortsatt er mye arbeid som gjenstår før teknologien er god nok til å bruke til annet enn forskning, skriver forskning.no.

Les hele saken