En ny start på rehab

Rehab – jeg? Ja, hvorfor ikke? Vi ble med fem voksne med medfødt hjertefeil på trening på Feiringklinikken. – Alle bør ha litt rehab innimellom, sier en av deltakerne, Vegard Løvå.

Mange voksne med medfødt hjertefeil har aldri testet ut hva de tåler av fysisk aktivitet, eller trent over tid med helsepersonell til stede. Et rehabiliteringsopphold tilbyr begge deler. De fleste pasientene på Feiringklinikkens rehabiliteringsavdeling har ervervede hjertesykdommer, og tilbys et opphold for å kunne lære seg å leve bedre med denne. Men på Feiring tar de også imot voksne med medfødt hjertefeil, og de siste årene har de hatt egne grupper med GUCHere et par ganger per år. Det er det eneste rehabiliteringstilbudet vi vet om som henvender seg spesielt til voksne med medfødt hjertefeil. Hjerterom tok turen for å snakke med noen av GUCHerne som var «på rehab» fra 11. april til 8. mars i år.

– Har kommet et stykke på vei
Fontan-opererte Vegard Løvå (34) fra Oslo er kjent som trenings-Vegard i medfødt hjertefeil-miljøet. I flere år testet han ulike treningsformer i Hjertebarnet, han har skrevet boken Med hjerte for trening og lansert en egen nettside med samme tema. Likevel reiste han på en måneds rehabiliteringsopphold med to daglige treningsøkter og sunnhet og helse i alle måltider. – Jeg har slitt med psykiske plager i forbindelse med hjertefeilen. De sa på Rikshospitalet at dette opplegget var bra, og de hadde rett! Jeg har ikke løst alle problemer disse ukene, men jeg har kommet et stykke på vei, sier Vegard åpenhjertig. Oppholdet har vært intenst og slitsomt også utenfor treningsrommet. – Jeg har hatt fkus på endringer og å identifisere problemer og legge en plan fr veien videre. På et sånt opphold får du tid til å se ordentlig på problemene, og du får hjelp og svar. Det blir klarere hva du selv må gjøre når du kommer hjem. Alle bør ha litt rehab innimellom, sier Vegard. Med det mener han at alle med medfødt hjertefeil bør ta inn over seg at de faktisk er hjertesyke. – Jeg mener ikke at de skal få flere problemer, men bli klar over hvilke utfordringer de kan møte på, og lære hvordan de kan gjøre det beste ut av det. Det handler ikke om at hjertefeilen skal styre livet ditt, men om at den ikke skal gjøre det. Jeg vil ha et så normalt og avslappet forhold til det som mulig, sier Vegard. Han er svært fornøyd med oppholdet og all den positive energien han har fått fra de ansatte.

– Alle er forskjellige
Katie Greet Toivonen (35) fra Drammen har hatt ni åpne hjerteoperasjoner på grunn av sin medfødte Fallot Tetrade, og er en av de mest opererte ”hjertebarna”. Hun har nå gjennomført sitt andre rehabiliteringsopphold på Feiringklinikken. – Da tok jeg det mer som en ferie, men nå er jeg mer seriøs. Jeg har vært gjennom mye siden jeg var her sist, jeg har opplevd hvor tøft det kan være, og sett hvor mye det har slutt på den psykiske helsa. Før jul ble jeg igjen veldig, veldig, veldig syk da jeg fikk flimmer under et opphold i Frankrike. Jeg hadde så mange problemer gjennom hele fjoråret, og da jeg endelig var i stand til det, turte jeg ikke å komme meg ut på tur. Her visste jeg at jeg ville kunne trene og dra på tur i kontrollerte omgivelser. Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til å komme hit igjen, sier Katie som skamroser de ansatte ved Feiringklinikken. – De er så dyktige og passer så godt på deg. Og så lar de deg trene i ditt tempo og med dine forutsetninger. Alle med medfødt hjertefeil er jo forskjellige, sier Katie.

– Ville trene meg opp
34 år gamle Marianne Petersen fra Åheim i Vanylven på Sunnmøre har Ebsteins anomali og ble operert for første gang i desember i fjor. – Jeg søkte meg hit fordi jeg ville trene meg opp og se hva jeg tålte. Det har jeg virkelig fått svar på, sier Marianne. Hun synes det var veldig betryggende med den grundige formtesten som ble gjort i starten av oppholdet, og gledet seg til å få resultatene fra testen som skulle gjøres ved oppholdets slutt. – Jeg trodde kanskje at jeg ville kunne være med på alt, men har fått beskjed om at det ikke er tilfelle. Men jeg merker formstigningen, og vil absolutt anbefale rehabilitering til andre, sier Marianne.

Ønsker du å være med på rehabilitering på Feiringklinikken? De har jevnlig grupper for voksne med medfødt hjertefeil. Følg med på våre hjemmesider eller ta kontakt med Feiringklinikken www.feiringklinikken.no

Artikkelen sto i Hjerterom i 2013.
VMHRehabIntervall