Eirik er VMHs nye leder

Under landsmøtet på Gardermoen tidligere i april ble 43 år gamle Eirik Møklegårds valgt til ny leder av Voksne med medfødt hjertefeil (VMH).

«Hei jeg heter Eirik, jeg er singel», har lenge vært Eirik Møklegårds faste åpningsreplikk. Nå har han endret den til «Hei jeg heter Eirik og er leder av VMH».

Flere hjertesaker

– Hva føler du nå?

– Jeg har gåshud og er ydmyk.

– Valgkomiteen hadde innstilt deg som nestleder, men etter benkeforslag fikk du alle stemmene i avstemningen om ledervervet. Hvordan kjennes det?

– Jeg er litt satt ut av at de ser meg som en leder. Jeg liker meg egentlig best i bakgrunnen. Nå blir rollen min noe annerledes, ja.

– Det kom flere benkeforslag under landsmøtet, og mange avstemningsrunder måtte til før valget var avgjort. Hva tenker du om at det er sånn rift om tillitsvervene i VMH?

– Det syns jeg er veldig positivt for foreningen. Vi har fått til en del de senere årene, og

dette er en forening som ønsker å være der for sine medlemmer. Jeg håper og tror at årsaken til det var rift om plassene er at mange ønsker å være med på å utvikle VMH videre. Det er moro å se at også den yngre garde ønsker å være med på dette, sier Eirik.

– Hva er din hjertesak i VMH?

– Den er vanskelig! Det er mange saker som jeg brenner for. Tannhelsen er viktig. Og Nav, som er en institusjon mange av medlemmene våre må forholde seg til. Jeg vil foreslå å sette opp Nav på arbeidsplanen i kommende periode. Vi trenger rett og slett å få mer kunnskap om hele arbeids- og velferdsetaten. Vi må lære mer om den og hvordan den fungerer, fordi den

berører så mange. Hvordan kan Nav hjelpe folk til å kunne stå i arbeidslivet lengst mulig, for eksempel? Det er gørrviktig! Mange blir enten 50 eller 100 prosent ufør. Hva med 10 prosent eller 20 ufør? Mange jeg har snakket med syns det er tøft gå fra å jobbe 100 prosent til å bli 50 prosent ufør. Det burde være mulig til å trappe ned enklere … mer humant, sier Eirik.

Ikke verdensmester

Møklegårds er en uformell type som ønsker å ufarliggjøre det å ta på seg verv. Han tenker ofte som Pippi. «Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare», er et av hennes mest berømte sitater.

– Ledervervet er en helt ny rolle for meg som jeg nå har hopper inn i. Jeg havner i nye roller ganske ofte. Jeg er som regel usikker, men tenker at jeg får prøve likevel. Man kan ikke «safe» på alt. Jeg liker å utfordre meg selv og er ikke redd for å spørre om hjelp. Det tror jeg er viktig. Jeg er ikke verdensmester i alt. Ikke i noe, faktisk, sier Eirik.

– For de som ikke kjenner deg: Hvem er Eirik?

– Jeg er en ung mann på 43 somre, er utdannet både konditor og psykiatrisk vernepleier. For tiden arbeider jeg som tjenesteansvarlig i en psykiatrisk bolig. Jeg er født i Kragerø, men er nå bosatt i Arendal. Så driver jeg med padling, sykling, foto og fjellturer. Og håper på flere fjellturer fremover. Nå gleder jeg meg veldig til Rallarveg-turen i august!

Eirik Møklegård satt som regionrepresentant for VMH region sør i forrige landsmøteperiode. Les mer fra landsmøtet og se blant annet hele det nye styret.

Allerede første helg som VMH-leder var Eirik Møklegård travelt opptatt i ledervervet – som gjest på landsmøtet til søsterforeningen FFHB.