Donasjonsuka 2022: Joachim har ventet på et nytt hjerte i over ett år

I fjor ble det gjennomført det laveste tallet organdonasjoner ved norske sykehus på ti år. En av dem som står i organkø, er Joachim, som er født med en alvorlig hjertefeil.

Moren til Joachim hans fikk tidlig beskjed av legene om at hun trolig ikke ville få se ham vokse opp. Bare måneder gammel hadde han allerede vært gjennom flere store operasjoner. Nå er hjertet hans i en så dårlig forfatning at han trenger et nytt. Joachim er en av nærmere 500 nordmenn som venter på et nytt organ.

Under Donasjonsuka, lanserer Stiftelsen Organdonasjon kampanjen «Historier om organdonasjon», der de gjennom små dokumentarfilmer får stifte bekjentskap med fire familier som har fått erfare hvor viktig dette temaet er. En av filmene handler om Joachim, som har hatt livet på vent i over ett år.

(artikkelen fortsetter under filmen)

Du finner også filmen om Joachim på You Tube.

– Hvordan det er å endelig se denne filmen ferdig og tilgjengelig for alle?

– Jeg fikk jo se filmen for en god stund siden og hadde egentlig glemt det litt, for det er lenge siden vi spilte inn. Nå ligger den tilgjengelig for alle som vil se, og det er jo fint for donasjonssaken, sier Joachim Wallentin.

– For meg er dette egentlig veldig privat, men når jeg er i situasjonen som jeg er kan jeg like gjerne dele mine opplevelser og gi et ansikt til en sak mange vet om, men kanskje ikke mange tenker så aktivt over, utdyper han.

– Hvordan det siste drøye året på vent har vært for deg?

– Det siste året kaller jeg et crescendo av venting. De første månedene går man og venter veldig, og hver telefon er spennende. Nå tenker jeg masse på det, men har lite forhåpninger til at det er rett rundt hjørnet. Formen er jo fin, men jeg sliter med hyppige arytmier som gjør at jeg må på Rikshospitalet for å el-konvertere med jevne mellomrom, forteller han.

– Å vente på den telefonen gjør at man alltid er 10 prosent i beredskap. Alle planer man legger er med håp om at man kan gjennomføre avtalen, men også et håp om at man må avlyse fordi hjertet kan komme i forkant av avtalen. Denne dualiteten er vanskeligere å leve med enn jeg så for meg.

Les også: VMH løp for organdonasjon

I fjor ble det gjennomført 95 organdonasjoner fra avdød giver ved norske sykehus. Dette er det laveste tallet på ti år. Men de 95 donorene hjalp til sammen 374 pasienter. Bak disse tallene finner vi enkeltindivider, familier og hele grupper av mennesker som er berørt av organdonasjon.

17. til 24. september markerer Stiftelsen Organdonasjon Donasjonsuka 2022. I år er fokuset på menneskene bak tallene. De som gir, de som får, og de som venter på et nytt liv.

– Det har i det siste vært mye fokus på systemer, samtykke, medisin og metoder. Alt dette er viktig for å få opp donorratene i Norge, men når det kommer til stykket dreier organdonasjon seg om mennesker. Ved siden av blodgivning, er organtransplantasjon det eneste behandlingstilbudet der helsevesenet er helt avhengig av at befolkningen stiller opp for andre, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Les mer om Donasjonsuka