Den farlige pynten

En liten sommerfugl eller en drage på skuldra, en ring i nesa, øret eller navlen. Er det noe du har tenkt å skaffe deg, bør du lese dette først.

Piercing
Dersom du har medfødt hjertefeil kan piercing og tatovering være farlig for deg. En del typer hjertefeil gir økt risiko for endokarditt. Endokarditt er en betennelse i hjerte som kan oppstå når bakterier som kommer inn i blodet, trenger inn i hjertet. Endokarditt er i verste fall dødelig. Hvis du får en piercing, gir dette en konstant risiko for at bakterier kommer over i blodet, og legene ber derfor GUCHere unngå piercing. Hull i ørene er også en form for piercing og blir frarådet. Hvis du absolutt vil ha en piercing, snakk først med legen din, og sørg for å ta antibiotikaprofylakse (forebyggende antibiotikabehandling). Hvis du trosser legenes råd og velger å pierce deg uansett, er det også viktig at du gjør dette et seriøst sted, hvor hygienen står i fokus.

Tatovering
Det finnes ingen helt klare råd når det gjelder tatovering, men legene anbefaler alle med medfødt hjertefeil å la det være. Hvis du bestemmer deg for å få en tatovering, snakk med legen først, og sørg for å ta antibiotika. Også her er det viktig å velge et tatoveringsstudio som driver seriøst og er nøye på hygienen. Ikke skaff deg tatovering som et fyllestunt når du er på ferie i sydligere strøk. Du vet ikke hva slags regler, hvis noen, de forholder seg til der når det gjelder hygiene.

Blodfortynnende
Går du på blodfortynnende medisiner må du ikke tatovere deg. Tatovering skjer med nål og forårsaker små blødninger. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, vil du blø mer, og dette kan ”vaske bort” tatoveringsfargen og ødelegge tatoveringen. De seriøse tatoveringsstudioene opplyser om dette på forhånd, og vil ikke tatovere deg når du bruker disse medisinene. Blir du bedt om å slutte på medisinene for at du skal kunne tatovere deg, må du ikke gjøre det. Tatovøren vet ikke hvilke konsekvenser det kan ha for deg å slutte med medisinene dine.

Hva skal jeg passe på?
– Spør legen din hvis du planlegger å skaffe deg en piercing eller tatovering.
– Velg en seriøs utøver som har strenge regler for hygiene.
– Opplys vedkommende om at du har hjertefeil og ev. økt risiko for endokarditt.
– Hvis du har fått en piercing eller tatovering nylig og opplever symptomer på endokarditt, som influensalignende symptomer, feber, hodepine, nattsvette, nedsatt matlyst, frysninger, kvalme og oppkast, må du kontakte lege med en gang.